Zijn dromen bedrog?

Dromenvanger

Sinds Freud en zijn ‘Traumdeutung’ zijn dromen niet meer weg te denken in de verschillende psychologische stromingen. Dromen zouden ons informatie geven over onze diepste verlangens, onderdrukte behoeften, innerlijke tegenstellingen en de verschillende delen van onszelf. Door onderzoek in slaaplaboratoria weten we inmiddels meer over het ontstaan en het verloop van dromen. Maar er is nog maar weinig bekend over hoe we onze dromen moeten uitleggen.

Lucide dromen

Ik kan mij bijna elke ochtend wel een droom herinneren, of flarden ervan. Een beeld uit mijn droom kan zich ook zo maar midden op de dag aan me opdringen, als een soort ‘déjà vu’. Toen ik jong was, had ik vaak lucide dromen: je bent je er dan bewust van dat je droomt en je kunt die droom zelfs manipuleren. Handig, want als ik een enge droom had, kon ik mezelf wakker maken. Of ik dacht: laat dat monster me maar pakken, dan is de droom voorbij en word ik wakker.

Ook had ik een terugkerende droom dat ik met een auto te water raakte. Mijn dromen werden zo vanzelfsprekend, dat ze naar de achtergrond zijn geraakt. Ik dacht er niet meer bij na. Dat vind ik toch wel jammer en dus heb ik me voorgenomen om weer meer aandacht te schenken aan mijn dromen. Misschien zeggen ze me wat nuttigs. En zo niet, dan is het grappig om ’s ochtends je gezin te vertellen wat je nu weer hebt gedroomd.

Dromen onthouden en analyseren

Deze stappen kunnen je helpen om bewuster te worden van je dromen en om ze beter te begrijpen:

  • Leg een schrift en een pen naast je bed.
  • Als je wakker wordt, blijf je even liggen en ga je na of je hebt gedroomd en zo ja, wat.
  • Zijn er steekwoorden die je droom goed omschrijven? Kun je een titel bedenken voor je droom? Schrijf deze op, samen met zo veel mogelijk details.
  • Welke associaties heb je bij de droom, welke beelden dringen zich aan je op?
  • Bekijk de structuur van je droom: wat is de uitgangssituatie, wat verandert er of ontwikkelt zich, wat is de actie, het hoogtepunt?
  • Wie komen er in je droom voor? Wie is de hoofdrolspeler?
  • Komt er een bepaald gevoel bij je op, roept de dromen emoties op? Schrijf ze op.
  • Zijn er andere aspecten die je zijn bijgebleven, zoals kleuren, geluiden, geuren?
  • Noteer bij de dromen de context of huidige situatie van je leven.
  • Houd op deze manier een dagboek bij van je dromen.

Wat doen Nick en Simon in mijn droom?

Als je dit een tijdje doet, zul je je waarschijnlijk steeds meer herinneren van je nachtelijke avonturen. En zie je misschien een patroon of realiseer je je iets. Het kan ook zijn dat je gewoon een direct verband ziet met je dag. Of met het tv-programma dat je ’s avonds hebt gekeken. Zo droomde ik een paar weken geleden over Nick en Simon. Die droom heb ik maar niet verder geanalyseerd … Succes!

Foto: Megan Hodges on Unsplash

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *