,

Veranderen in 3 stappen

Veranderen

Je weet wat je wilt veranderen – of positief gezegd: wat je leerpunten zijn. Misschien heb je met een kernkwadrant inzicht gekregen in je valkuilen en je uitdagingen. De belangrijkste stap heb je dus al gezet: je bent bereid om te veranderen. Maar dan: hoe doe je dat eigenlijk, veranderen. Niets zo lastig als je gedrag veranderen. Het helpt als je verwachtingen reëel zijn. En als je jezelf leert accepteren en liefhebben met al je tekortkomingen en imperfecties. Dan maak je ruimte voor je uitdagingen. 

Observeren

Misschien probeer je al een tijd om bepaald gedrag te veranderen. Belangrijk is je te realiseren dat dit niet zo maar gaat. Veranderen kost tijd. En het begint met observeren: wat gebeurt er, wat denk ik, wat doe ik, wat voel ik.

Accepteren

De volgende stap is accepteren. Van je tekortkomingen en je imperfecties. Zo maak je ruimte voor je schaduwkanten en daarmee voor groei. Deze stap is niet makkelijk, want stiekem willen we misschien toch perfect zijn.

Omarmen

Als je je beperkingen onder ogen ziet, volgt de laatste stap. Je leert je onvolmaaktheden te omarmen, om ze volledig te accepteren. Om jezelf lief te hebben, met al je schaduwkanten, valkuilen en allergieën. Je laat je niet verlammen en je veroordeelt jezelf niet als het een keer misgaat of als het toch weer anders loopt dan je wilde. In deze laatste en moeilijkste stap leer je jezelf met mededogen te zien zoals je bent. Eigenlijk accepteer je daarmee dat pijn en lijden bij het leven horen. Zo maak je ruimte om je uitdaging te ontwikkelen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *