Hoeveel zelfcompassie heb jij?

Zelfcompassie

Zelfcompassie is een van de pijlers van geluk en persoonlijke groei. Als je compassie met je zelf hebt, ben je mild voor jezelf. Je erkent dat je niet perfect bent en dat lijden deel uitmaakt van je leven. Je drukt pijnlijke gevoelens niet weg, maar staat er bij stil, zonder ze te overdrijven. Benieuwd hoe jij scoort op zelfcompassie? Doe dan eens de gratis test op www.123test.nl.

Drie aspecten van zelfcompassie

De Amerikaanse onderzoekster Kristin Neff doet onderzoek naar zelfcompassie en onderscheidt 3 dimensies. De test is hierop gebaseerd:

  • ‘self kindness’: je bent vriendelijk, mild en begripvol voor jezelf en niet-oordelend, vooral in moeilijke tijden
  • ‘common humanity’: je kunt je eigen leed en onvolkomenheden zien als deel van de menselijke ervaring. Het overkomt niet alleen jou, maar we hebben het allemaal wel eens moeilijk en maken allemaal fouten. Hierdoor voel je je verbonden met anderen. Gedachten als “Dit overkomt alleen mij, niemand begrijpt mij” plaatsen je in een isolement
  • ‘mindfulness’: je accepteert pijnlijke gedachten en gevoelens zonder jezelf ermee te identificeren of je erdoor te laten opslokken. Je kunt als ‘meta’ (vanuit een overzichtspositie) naar je emoties kijken en aanwezig zijn in het hier-en-nu zonder dat je negatieve ervaringen uit de weg gaat.

Mijn testresultaat

Ik was zelf ook wel benieuwd hoe ik op zelfcompassie scoor. Ik weet van mijzelf dat ik wel eens wat streng voor mezelf kan zijn, maar volgens de test valt dat mee:

Je score op Selfkindness is: 5
De gemiddelde score van meer dan 2500 anderen die de test hebben ingevuld is 4,2.
In vergelijking met anderen is uw score: hoog

Je score op Common Humanity is: 4.25
De gemiddelde score van meer dan 2500 anderen die de test hebben ingevuld is 4,3.
In vergelijking met anderen is uw score: gemiddeld

Je score op Mindfulness is: 5
De gemiddelde score van meer dan 2500 anderen die de test hebben ingevuld is 4,4.
In vergelijking met anderen is uw score: hoog

En hoe scoor jij op zelfcompassie?

Zelfcompassie kun je ontwikkelen. Het is als een spier die je sterk maakt door training. De eerst stap hierbij is je bewust worden van je gedachten en gevoelens. Dit kun je doen door elke dag wat te schrijven over je dag, wat je deed, welke gevoelens je tegenkwam en wat je hierbij dacht. In een ander artikel kom ik hier graag nog op terug. Tot die tijd ga ik eens bij mezelf onderzoeken hoe ik wat meer common humanity kan ontwikkelen …

Meer lezen over Kirstin Neff? Lees dan het interview met haar op bodhitv.nl.

Foto: by Steve Halama on Unsplash

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *