Counseling bij kanker

Wanneer je de diagnose kanker krijgt, is je wereld opeens niet meer hetzelfde. Alles wat vanzelfsprekend is, is het dat opeens niet meer. In die eerste fase van schrik en ongeloof, komt er veel informatie op je af. Je moet allerlei dingen regelen en beslissingen nemen. Wie vertel ik het en hoe? Wat zeggen we de kinderen, op het werk? Hoe regelen we het praktisch? Wie wil ik om me heen, en wie misschien liever even niet? Wat gaat er allemaal gebeuren? Al met al een onzekere periode met onderzoeken en veel vragen.

Na alle onderzoeken, onderga je (ingrijpende) behandelingen. Je bent opeens patiënt. Je lichaam voelt misschien niet meer vertrouwd en je bent moe, intens moe. Daarna, als de behandelingen achter de rug zijn, krijg je te maken met regelmatige controles (angst), soms een verminderde levenskwaliteit of blijvende vermoeidheid.

In elke fase wisselen emoties zich in een hoog tempo af: (doods)angst, ongeloof, boosheid, verdriet, machteloosheid, wanhoop, maar misschien ook wel vastberadenheid en vertrouwen. Tegelijkertijd stel jezelf allerlei (zingevings)vragen en kan je relatie onder druk komen te staan.

Thema’s en vragen rond kanker

Al met al is de diagnose kanker – van jezelf of een dierbare – enorm ingrijpend. Hoewel iedereen er anders mee omgaat, gaan de meeste vragen over de volgende thema’s:

  • Angst
  • Vermoeidheid
  • Geluk en zingeving
  • Jezelf terugvinden
  • Relatie(s)
  • Werk

Hulp en begeleiding als je te maken hebt met kanker

Of jij nu zelf kanker hebt (gehad), je partner of een dierbare; je hoeft niet alleen met je vragen en zorgen te worstelen. Samen vinden we antwoorden en kun je op verhaal komen. Zodat je de regie en houvast terugkrijgt.

Wie ben ik?

Helaas ben ik geen uitzondering als ik zeg dat ik veel dierbaren in mijn omgeving heb die met kanker te maken hebben (gehad). Ik voelde me vaak machteloos. Ik wilde helpen, maar kon maar beperkt iets betekenen voor mijn gevoel. Als counselor ben ik me gaan verdiepen in hoe ik er kan zijn voor mensen die met kanker te maken hebben. Daarom noem ik dit ook specifiek op mijn website. Natuurlijk ben je ook welkom als je door een andere ziekte met soortgelijke vragen kampt.

Lees meer over mij

It isn‘t the things that happen to us in our lives that cause us to suffer. It’s how we relate to the things that happen to us that causes us to suffer.

Pema Chödrön

Ontvang tips van Derksen Coaching in je mail

© Copyright - Derksen Coaching