Natasja Derksen
Hoe werkt coaching?
Als coach bied ik je een veilige omgeving waarin je werkt aan je zelfgekozen doelen. Het is geen probleem als je vraag nog niet helemaal helder is. Samen onderzoeken we dan wat je wil bereiken. In het coachtraject ben ik een gelijkwaardige partner, waarbij ik jou begeleid bij het vinden van je eigen antwoorden.
Kort traject
Coaching bestaat uit een beperkt aantal sessies. Gemiddeld zijn zo’n 5 tot 8 sessies al genoeg om je doel(en) te behalen.
Resultaten van coaching
Wat je vraag ook is, coaching levert je veel op:
- Je krijgt meer zelfinzicht en zelfvertrouwen.
- Je hebt beter zicht op je sterke en zwakke punten, je angsten, normen en waarden, patronen, wensen en doelen.
- Je leert met compassie en acceptatie naar jezelf te kijken.
- Je hebt meer grip op je leven en neemt je verantwoordelijkheid.
- Je ontdekt en ontwikkelt je eigen mogelijkheden en leert deze toe te passen.
Hoe ziet een sessie eruit?
Tijdens een coachsessie wordt er ten eerste veel gepraat, en dan vooral door jou. Maar dat is niet het enige. Soms doen we een oefening, of pakken we een vel papier om dingen te verhelderen en overzichtelijk te maken. Tussen de sessies door ga je zelf aan de slag. Met bijvoorbeeld een schrijfopdracht of het toepassen van nieuw gedrag. Ieder persoon is anders, waardoor geen coachtraject hetzelfde is.
Counseling bij kanker
Jijzelf, je partner of een naaste heeft de diagnose kanker gekregen. Alles wat vanzelfsprekend is, is het dat opeens niet meer. Je wereld is niet meer hetzelfde. Emoties wisselen elkaar af: angst, ongeloof, boosheid, verdriet, machteloosheid, wanhoop, maar misschien ook wel vastberadenheid en vertrouwen.
Er komt veel informatie op je af en je moet vaak veel dingen regelen en beslissingen nemen. Wie vertel ik het en hoe? Wat zeggen we de kinderen, op het werk? Hoe regelen we het praktisch? Wie wil ik om me heen, en wie misschien liever even niet? Wat gaat er allemaal gebeuren?
Je bent opeens patiënt en er gaat een nieuwe wereld voor je open. Er zijn ingrijpende onderzoeken en behandelingen, je lichaam dat niet meer hetzelfde is en vermoeidheid. Je ervaart (doods)angst, stelt jezelf allerlei (zingevings)vragen, je relatie staat onder druk.
Na de behandeling krijg je te maken met regelmatige controles (angst), soms een verminderde levenskwaliteit of blijvende vermoeidheid.
Thema’s en vragen
Al met al is de diagnose kanker – van jezelf of een dierbare – enorm ingrijpend. En hoewel iedereen er anders mee omgaat, gaan de meeste vragen over de volgende thema’s:
- Angst
- Vermoeidheid
- Geluk en zingeving
- Jezelf terugvinden
- Relatie(s)
- Werk
Hulp en begeleiding
Alleen met deze vragen worstelen, hoeft niet. Samen kunnen we antwoorden vinden op jouw vragen en kun je op verhaal komen. Zodat je de regie en houvast terugkrijgt.
Wie ben ik?
Helaas ben ik geen uitzondering als ik zeg dat ik veel dierbaren in mijn omgeving heb die met kanker te maken hebben (gehad). Ik voelde me vaak machteloos. Ik wilde helpen, maar kon maar beperkt iets betekenen voor mijn gevoel. Als counselor ben ik me gaan verdiepen in hoe ik er kan zijn voor mensen die met kanker te maken hebben. Daarom noem ik dit ook specifiek op mijn website. Natuurlijk ben je ook welkom als je door een andere ziekte met soortgelijke vragen kampt.
Counseling bij stress en burn-out
Coachen voor organisaties
Organisaties worden steeds platter, waarbij de verantwoordelijkheid steeds lager in de organisatie komt te liggen. Ook komen er meer (tijdelijke) samenwerkingsverbanden. Er worden dan ook steeds meer eisen gesteld aan het zelfsturend vermogen van werknemers. Maar ook de professionele rol van leidinggevenden verandert. Zij zullen hun medewerkers anders aan moeten sturen.
Zelfbewustzijn, zelfreflectie en zelfsturing
Om goed te kunnen blijven functioneren binnen deze veranderende organisaties, is het belangrijk dat medewerkers zich ontwikkelen op het vlak van persoonlijk leiderschap, authenticiteit, zelfsturing en zelfverantwoordelijkheid. En hiervoor is zelfbewustzijn, zelfreflectie en zelfsturing nodig. Een coach kan uw medewerkers begeleiden bij hun persoonlijke ontwikkeling.
Outplacement begeleiden
Een reorganisatie of ontslag is vaak behoorlijk ingrijpend voor de betrokkenen. Wilt u uw medewerkers hierbij begeleiding bieden? De coachgesprekken bij een outplacementtraject zijn gericht op onder meer loopbaanadvies, keuzes maken en zelfkennis. Maar ook meer praktische zaken kunnen aan de orde komen: vacatures vinden, een cv opstellen, zichzelf presenteren en internetmarketing.
Maak een vrijblijvende afspraak
Een coachtraject binnen uw organisatie is altijd op maat. Ik kom graag langs om kennis te maken en te vertellen wat ik voor u en uw medewerkers kan betekenen.