Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact op via het contactformulier.

Coaching is geschikt voor iedereen die aan zichzelf wil werken en onderzoekend naar zichzelf wil kijken. Ook bij lichte psychische klachten kan coaching passend zijn. Dan heet dat counseling. Dat onderscheid maakt voor jouw traject niets uit.

Dit hangt af van je vraag en wat je wilt bereiken. Vaak zijn vijf of zes sessies al genoeg, maar soms zijn er meer gesprekken nodig. Bijvoorbeeld als er klachten zijn (spanning, angsten, somberheid) of als je te maken hebt met grote veranderingen in je leven, zoals een scheiding, verlies, ziekte of ontslag.

We evalueren regelmatig hoe het traject verloopt. Een gesprek (sessie) duurt ongeveer één uur. We spreken elke twee of drie weken af, afhankelijk van wat jij wilt. Vaak krijg je een opdracht mee om tussentijds aan te werken.

Een psychotherapeut helpt mensen om (hardnekkige) psychische problemen die in het verleden zijn ontstaan, te verwerken en te verhelpen. Coaching en counseling is heel geschikt bij lichtere problematiek. De nadruk ligt ook meer op het heden en de toekomst. Wat niet wil zeggen dat we niet naar het verleden kijken. Coaching is meer gericht op werkgerelateerde vragen, terwijl counseling wat verder gaat.

Bij counseling gaat het om vragen en veranderingsprocessen die te maken hebben met je zijn en je identiteit. Er kunnen ook (lichte) klachten zijn: spanningsklachten, vermoeidheid, lusteloosheid, stress, sombere gevoelens of angsten. Deze klachten kunnen het gevolg zijn van een verandering in je leven: een echtscheiding of relatiebreuk, verlies van een dierbare, ziekte, ontslag, reorganisatie. Of je loopt tegen problemen aan in je relatie, je gezin of op je werk. Bij counseling gaat het om vragen en veranderingsprocessen die te maken hebben met je zijn en je identiteit.

In mijn praktijkruimte in Hoofddorp (Planetenweg 5), op loopafstand van het station. Je kunt gratis parkeren voor de deur. Meer informatie op de contactpagina.

Coaching en counseling worden niet vergoed door je zorgverzekering. Krijg je geen vergoeding van je werkgever? Particulieren kunnen de kosten wel als scholingskosten aftrekken van de inkomstenbelasting (let op de drempel). Het traject moet dan gericht zijn op verandering van je positie of op het op peil houden of verbeteren van kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het verwerven of behouden van inkomen uit arbeid. Op de site van de Belastingdienst vind je meer informatie.

Zelfstandig ondernemers kunnen de kosten aftrekken als bedrijfskosten.

Ontvang tips van Derksen Coaching in je mail

© Copyright - Derksen Coaching